Активен въглен при избелване на зъби. Действа ли или е опасен?

Активен въглен при избелване на зъби. Действа ли или е опасен?

Mикропорите в активния въглен ще се свържат с токсините по зъбите и ще ги премахнат, като по този начин ще върнат първоначалния им блясък и белота


В днешно време изглежда, че активният въглен е навсякъде. Освен в барбекюто ни, той е предпочитана съставка в маските за коса и лице, в ексфолиантите за тяло и в пастите за зъби.
Твърдението, което набира все по-широка популярност е, че активният въглен има висока ефективност при избелването на зъбите.
В днешната ни блог статия ще обобщим плюсовете и минусите при използването на активен въглен в пастите за зъби, действа ли и безопасен ли е за вашето здраве?!

Как действа активният въглен?

Поради способността си да се свързва химически с други вещества, активният въглен е изключително ефективен за минимизиране на ефакта на токсините, влизащи в нашия организъм.
Медицинските проучвания показват, че веществото подпомага работата на бъбреците и понижава нивата на „лошия“ холестерол в кръвта.

Доказано, активният въглен детоксикира организма, причината е, че той не може да се свърже с токсините, а просто ги изхвърля от тялото.

Успехът при употребата на активен въглен допринесе за неговата еволюция и приложение за различни проблеми. Така той, освен вътрешна детоксикация на организма, започна да се използва и в козметичната индустрия.

Идеята зад „активния въглен за избелване на зъби“ е, че микропорите във въглена ще се свържат с токсините върху зъбите и ще ги премахнат, като по този начин ще върнат първоначалния им блясък и белота.
Това становище обаче няма научна обосновка.

Канадската стоматологична асоциация заяви, че „Активният въглен, вероятно е леко абразивен, така че би почистил зъбите ви и би премахнал повърхностните петна, но няма химически механизъм, който да подпомогне тяхното избелване."

Към днешна дата пазарът е пренаситен от различни пасти и четки за зъби съдържащи активен въглен, но без доказателства за тяхните избелващи свойства.
Становището на стоматологичните експерти е, че веществото може да бъде дори вредно за зъбите.
Липсват доказателства, дали активният въглен помага за изчистване на токсините от зъбите. Денталните специалисти смятат, че неговите абразивни частици могат да разрушат зъбния емайл.

Зъбният емайл не може да се замени, а след неговото износване той изчезва. Това разкрива вторичния слой на зъбите, наречен дентин, той от своя страна е естествено жълт, така че по ирония на съдбата, активният въглен може да накара зъбите ви да изглеждат по-жълти.

Малките абразивни частици на активния въглен могат да се наслоят между зъбите и да ви създадат стоматологичен проблем.

Какви други варианти за избелване на зъбите има?

За щастие, стоматологичната практика познава много други, по-безопасни начини за избелване на зъбите.
Избелващите пасти за зъби съдържат по-малко абразивни частици от активния въглен. Въпреки че тяхната ефективност е ограничена до повърхностните петна, те в никакъв случай не могат да земенят професионалното почистване.

Постоянен вариант за по-бели зъби е избелването. При него се използва вещество, на базата на пероксид, което променя естествения цвят на зъбите.
Важно е да отбележим, че не всички зъби реагират добре на подобен тип интервенция, затова е необходимо да се консултирате с вашия зъболекар преди да предприемете стъпка към тази манипулация.

Контакти

Дентална Клиника Медстом


Адрес: гр. София, п.к. 1000; бул. "Княз Александър Дондуков" № 26 А
Тел.: +359 2 981 00 00
Мобилен: +359 896 693 220
Е-mail: information@medstom.com

→  Направление Google Maps

Работно време
понеделник – събота: 08 30 ч. – 20 00 ч.
неделя: почивен ден
официални празници: 10 00 ч. – 18 00 ч.

РЕНТГЕНОВА ЛАБОРАТОРИЯ
понеделник – петък: 09 00 ч. – 20 00 ч.
събота и официални празници: 11 00 ч. – 16 00 ч.
неделя: почивен ден

Клиниката работи с НЗОК !
Успешно изпратено съобщение!
Грешка, моля опитайте по-късно!