Колко често трябва да сменяме четката си за зъби?

Колко често трябва да сменяме четката си за зъби?

През колко време да сменяме четката за зъби и какъв вид да изберем: ръчна или електрическа.


Знаете ли, че най-ранните форми на четката за зъби съществуват от преди 6 000 години? По това време тя е представлявала пръчка с прикачени влакна, които отстранявали остатъците от храна. За щастие дизайнът на четката се е развил и днес ние може да я срещнем в различни модели, цветове и дизайни. Въпреки всичко, основната й концепция е запазена.

Един от най-често задаваните въпроси, които получаваме от нашите пациенти е: „Колко често трябва да сменям четката си за зъби?“.

Световните стоматологични организации, както и производителите на четки за зъби, препоръчват това са се случва на всеки 3-4 месеца. Един от най-добрите показатели за смяната е видимата деформация на влакната или тяхното избледняване и изтъняване. Важно е да отбележим, че при хора с брекети четките се износват по-бързо от обичайното.

Също така, стоматолозите на дентални клиники Медстом препоръчват четките да се подменят при оздравяване: след прекарани вирусни и бактериални инфекции или при появата на афти в устната кухина. Това е необходимо с цел предотвратяване на повторна инфекция или образуване на нежелани алергични реакции.

Всяка четка за зъби съдържа в себе си бактерии, които съвсем нормално я населяват, но въпреки това, ако искаме да намалим техния брой, е необходимо след всяка употреба да се изплаква под топла течаща вода. От изключително важно значение е и съхранението й, което трябва да бъде на сухо място. Не се препоръчва използването на капачета или кутийки преди достигането на 100% сухота на влакната.

Що се отнася до избора на четка, се оказва че пазара е пренаситен с възможности. Съществуват различни видове, от които може да избираме.

Ръчни четки за зъби:

Макар и „старомоден“ начин, този вид четки остават най-популярният избор за почистване на зъбите. Те са широко достъпни и евтини. Един от най-основните елементи, които трябва да вземем предвид по време на избора на този вид четка, е нейната твърдост. Много хора смятат, че колкото по-твърди са влакната на четката, толкова по-добре тя почиства. Четкането с твърди влакна може да увреди емайла на зъбите. Стоматолозите на Медстом препоръчват използването на четки с меки и тънки влакна. Едно от предимствата, които притежават спряло електрическите е, че те почистват по-добре от венеца към зъба. По този начин не се натрупва плака към венците.

Електрически четки за зъби:

Последните години този вид четки станаха много популярни на пазара. Те са алтернатива на ръчното четкане. Благодарение на подвижната им глава и вибрирането, миенето на зъби се превърна в детска игра. Това е и основната причина те са все по-предпочитани от хората. Електрическите четки разполагат с различни режими, например: вграден таймер, режим за чувствителни зъби, кървящи венци и т.н. От всички тях е най-важно да изберете четка, която отговаря на вашите нужди, като тук отново е важно да прецените формата и големината на главата на четката.

Редица проучвания показват, че както ръчните, така и електрическите четки за зъби могат да бъдат еднакво ефективни по време на рутинната хигиена.

Контакти

Дентална Клиника Медстом


Адрес: гр. София, п.к. 1000; бул. "Княз Александър Дондуков" № 26 А
Тел.: +359 2 981 00 00
Мобилен: +359 896 693 220
Е-mail: information@medstom.com

→  Направление Google Maps

Работно време
понеделник – събота: 08 30 ч. – 20 00 ч.
неделя: почивен ден
официални празници: 10 00 ч. – 18 00 ч.

РЕНТГЕНОВА ЛАБОРАТОРИЯ
понеделник – петък: 09 00 ч. – 20 00 ч.
събота и официални празници: 11 00 ч. – 16 00 ч.
неделя: почивен ден

Клиниката работи с НЗОК !
Успешно изпратено съобщение!
Грешка, моля опитайте по-късно!