Микроскопска ендодонтия

Микроскопска ендодонтия

Ендодонтията е наука, която се занимава с проблемите на корено-каналната система на зъба


Ендодонтията е наука, която се занимава с проблемите на коренно-каналната система на зъба. Усложненията на кариеса водят до възпаление на зъбната пулпа (пулпит), а преминаването на инфекцията отвъд кореновия канал в костта се нарича периодонтит (гранулом/киста). Лечението на тези заболявания включва механична и химична обработка на кореновите канали и запълване. След всяко ендодонтско лечение се назначава рентгенова снимка, за да се проследи коректността на извършената манипулация. Такива зъби се проследяват поне 5 години след завършване на лечението.

В дентални клиники Медстом разполагаме с модерна апаратура за кореново лечение - дентален микроскоп.

Избрахме производител с дългогодишен опит, доказал се в областта на оптичната индустрия - GLOBAL SURGICAL.

Денталният микроскоп съчетава в себе си всички необходими характеристики за извършване на диагностика и провеждане на зъболечение. Основните предимства са:

  • гарантира се прецизност при поставяне на диагноза. Правилната, коректна и точна диагностика е изключително важна стъпка в процеса на лечение;
  • улеснява се визуализиране на коренови пукнатини и фрактури;
  • предвидимост при отстраняването на щифтове и стари каналопълнежни материали;
  • осигурява възможност да се открие и да се отстрани счупен инструмент в канала.


Функционалностите на апарата предоставят възможност да се съчетаят наука и професионализъм, като същевременно помага да се открият проблеми, които е невъзможно да се видят с просто око.

Пулпитът е възпаление на зъбната пулпа, което обикновено е свързано със зъбна болка.

Причина за пулпита може да бъде дълбок кариес, травма, механични, термични и химични дразнители, напреднал хроничен пародонтит.

Пулпитът бива два вида: обратим и необратим.

Обратимият пулпит е в начална фаза, но тя най-често се изпуска и пациентите идват в денталния кабинет, когато пулпитът е в необратима фаза.

Лечението на този тип заболяване изисква кореново лечение на зъба – механична и химична обработка на зъба, последвани от запълване на каналите. Периодично тези зъби се проследяват с рентгенови снимки.

В процеса на работа е възможно счупване на интрумент в коренов канал. В част от случаите инструментите са така счупени, че не е необходимо да се изваждат от канала.

Достатъчно е само да се мине покрай тях и каналът да се обработи спокойно до неговия край. В други случаи инструментите трябва да се отстранят от канала. Това е сложна манипулация, която изисква 3 условия: микроскопско увеличение, умения, търпение.

Остраняването на счупен инструмент от канал може да отнеме няколко посещения. Целта е, след като се премахне от канала, спокойно да се достигне до края му, да се обработи и промие и накрая да се запълнят стерилно каналите. Тези зъби също периодично се контролират с рентгенови снимки.

Контакти

Дентална Клиника Медстом


Адрес: гр. София, п.к. 1000; бул. "Княз Александър Дондуков" № 26 А
Тел.: +359 2 981 00 00
Мобилен: +359 896 693 220
Е-mail: information@medstom.com

→  Направление Google Maps

Работно време
понеделник – събота: 08 30 ч. – 20 00 ч.
неделя: почивен ден
официални празници: 10 00 ч. – 18 00 ч.

РЕНТГЕНОВА ЛАБОРАТОРИЯ
понеделник – петък: 09 00 ч. – 20 00 ч.
събота и официални празници: 11 00 ч. – 16 00 ч.
неделя: почивен ден

Клиниката работи с НЗОК !
Успешно изпратено съобщение!
Грешка, моля опитайте по-късно!