Детски бруксизъм: Що е то?

Детски бруксизъм: Що е то?

Какви са причините децата да скърцат със зъби, било то през деня или насън?


Все повече родители се свързват с нас оплаквайки се, че детето им скърца със зъби, било то насън или през деня. Притеснението на родителите е, че децата могат да увредят състоянието на зъбите си още в ранна детска възраст, което да създаде проблеми в бъдеще. 
Скърцането със зъби (бруксизъм) е често срещано явление при малки и големи. При децата скърцането е много по-често, около 40% от тях имат този проблем за кратко или по-дълго време. Точната причина не е напълно изяснена. Популярно схващане е, че когато детето скърца със зъби, това е знак за глисти или друго неразположение при детето. В по-голяма част от случаите вероятната причина е наследственост - родителите на тези деца също са скърцали със зъби, когато са били малки.

Какви са причините за скърцане със зъби при децата?

Честа причина за скърцането със зъби при децата е напрегната ситуация, стрес, емоции, неприятности. Децата са по-уязвими, защото са чувствителни, реагират по-бурно на конкретно преживяване или случка. Освен емоционални, много често се срещат и физиологични причини, когато детето скърца със зъби през нощта, причината може да бъде секрет в носоглътката, трета сливица, алергия, никнене на зъби или аномалии в захапката и подредбата на зъбите.
Какви проблеми могат да възникнат?
В голяма част от случаите бруксизмът не създава сериозни проблеми при децата. Често това е по-притеснително за другите членове на семейството поради скърцащия звук.

Но понякога може да причини:
• главоболие;
• износен зъбен емайл или напукани зъби;
• чувствителни зъби;
• болка в лицето, ухото или челюстта.

Съветът на нашите дентални специалисти е, да не реагирате, когато детето Ви скърца със зъби. Ако реагирате, те разбират, че така привличат вниманието и продължават да го правят. Опитайте се да се правите, че не забелязвате и отвлечете вниманието на детето с нещо по-интересно. Не се опитвайте през нощта да запушвате нослето или да будите детето, най-много да го разсъните, но после ще продължи да скърца.

Какво да правим, ако детето продължи да скърца със зъби?

Когато скърцането със зъби стане патологично е важно да се обърнете към детски дентален специалист, които да определи цялостното състояние на устната кухина при детето. Ако се наблюдава изтриване или абразия на зъбния емайл, Вашият дентален специалист може да изработи пециални защитни шини върху зъбите. Те са изработени от мека пластмаса и пречат на вредното триене върху зъбите.
В заключение ще добавим, че скърцането със зъби не е само детски патент. Възрастните скърцат при дефект в захапката, лицевите кости и стави, чувствителни зъби към топло и студено, но най-вече при нервно напрежение, потискане на гняв и др. Затова освен чувствителните хора, проблеми със скърцането имат и амбициозните, преуморените.

Контакти

Дентална Клиника Медстом


Адрес: гр. София, п.к. 1000; бул. "Княз Александър Дондуков" № 26 А
Тел.: +359 2 981 00 00
Мобилен: +359 896 693 220
Е-mail: information@medstom.com

→  Направление Google Maps

Работно време
понеделник – събота: 08 30 ч. – 20 00 ч.
неделя: почивен ден
официални празници: 10 00 ч. – 18 00 ч.

РЕНТГЕНОВА ЛАБОРАТОРИЯ
понеделник – петък: 09 00 ч. – 20 00 ч.
събота и официални празници: 11 00 ч. – 16 00 ч.
неделя: почивен ден

Клиниката работи с НЗОК !
Успешно изпратено съобщение!
Грешка, моля опитайте по-късно!