Смучене на палеца: Защо се случва и какво да направим?

Смучене на палеца: Защо се случва и какво да направим?

Причината децата да си смучат палците е, защото това е успокояващо за тях. Вашето дете, вероятно е практикувало този навик още в утробата и го е усъвършенствало като бебе


В практиката си, често се сблъскваме с родители, които се притесняват, че децата им си смучат пръстите.
Това, което ги интересува са последствията за състоянието на устната кухина и зъбите, както и съвети, как да прекратят този нездравословен навик.

Причината децата да си смучат палците е, защото това е успокояващо за тях. Вашето дете, вероятно е практикувало този навик още в утробата и го е усъвършенствало като бебе.
Когато детето наближи една година, смукането на палеца се превръща в друг вид необходимост. То става вид успокоително средство, което му е необходимо в определени моменти. Сега то се обръща към палеца си, когато е уморено, уплашено, отегчено, болно или се опитва да се приспособи към предизвикателствата - започване на детска градина или предучилищна. Може също така да използва палеца си, за да си помогне да заспи преди лягане и да се приспи, когато се събуди посред нощ.

Детските специалисти на дентална клиника Medstom споделят, че смученето на пръсти може да започне още от родилния дом и да продължи до 2-годишна възраст на детето.
При някои подрастващи обаче, възрастовата граница е доста по-висока. Според последни данни, едно на всеки осем деца на възраст от 7 до 11 години продължава с този вреден навик. Момичетата престават по-късно от момчетата.
Около шестата година започва пробивът на постоянните зъби. Ако смученето на биберон/палец продължи след 7-годишна възраст, когато поникват горните централни резци, е много вероятно да има проблем с позицията им за вбъдеще.

До какви последици може да доведе смученето на палеца при децата?

Това, което наблюдаваме при голяма част от децата е отварянето на пространство между горните и долни фронтални зъби. При нормална захапка, горните фронтални зъби покриват долните. Когато детето използва залъгалка твърде дълго или по навик смуче палеца си, проблем е отворената захапка в предната част на устата.
Състоянието, когато горните зъби покриват долните в задната част на устата се нарича отворена захапка във фронта. Вследствие на това състояние, пациентите трудно отхапват определени храни, възможни са още и проблеми, свързани с говора. С времето е възможно горната челюст да се стесни.
Това ще попречи на задните (дъвкателните зъби) да се срещнат в правилна позиция. Този проблем се нарича „задна кръстосана“ захапка. Освен това, много често горните предни зъби излизат напред, което създава сериозни естетични нарушения.

Какво става със зъбите, когато вредният продължи?

Ако детето спре да смуче палеца си преди 7-годишна възраст, зъбите често се самокоригират и се връщат в нормалната си позиция, ако е налице нормален растеж на челюстите.
Ако смученето на палеца продължи след 7-годишна възраст, позицията на постоянните зъби е променена и самокоригирането на проблема е много рядко. Налага се ортодонтско лечение. Детето ще се нуждае от брекети в бъдеще, за да могат зъбите да бъдат придвижени до нормалната им позиция.
Ортодонтското лечение не може да започне преди навика на смучене на пръсти да е спрял. Причината, е че лечението няма да бъде успешно.

Как да отучите детето?

В началото може да е трудно и без особен успех, но това не бива да Ви обезкуражава, започнете с малки крачки към успеха, като отучване от навика през деня. Когато постигнете успех, продължете с вечерта.
Детето трябва само да поиска да се откаже от смученето на пръсти!

Нашите съвети:

1. Поощрявайте детето. Получаването на малка награда винаги помага;

2. Използвайте похвали, за да спре детето смучене на пръсти;

3. Избягвайте наказания или забележки;

4. Може да използвате левкопласт, лютив лак за нокти или вълнена ръкавица, с които детето да спи. Това са средства, които ще му напомнят, че мястото на пръста не е в устата

5. Не забравяйте, че първата консултация с ортодонт трябва да се направи не по-късно от 7-годишна възраст.

Контакти

Дентална Клиника Медстом


Адрес: гр. София, п.к. 1000; бул. "Княз Александър Дондуков" № 26 А
Тел.: +359 2 981 00 00
Мобилен: +359 896 693 220
Е-mail: information@medstom.com

→  Направление Google Maps

Работно време
понеделник – събота: 08 30 ч. – 20 00 ч.
неделя: почивен ден
официални празници: 10 00 ч. – 18 00 ч.

РЕНТГЕНОВА ЛАБОРАТОРИЯ
понеделник – петък: 09 00 ч. – 20 00 ч.
събота и официални празници: 11 00 ч. – 16 00 ч.
неделя: почивен ден

Клиниката работи с НЗОК !
Успешно изпратено съобщение!
Грешка, моля опитайте по-късно!