Как да се предпазим от кариес?

Как да се предпазим от кариес?

Предпазването от кариес до голяма степен зависи от нашите собствени действия, помагайки на себе си, си спестяваме болката, дискомфорта, разходите и неприятни усложнения


Знаете ли, че кариесът е предотвратим в начален етап и може да бъде лекуван и без пломба?
Предпазването от кариес до голяма степен зависи от нашите собствени действия, помагайки на себе си, си спестяваме болката, дискомфорта, разходите и неприятните усложнения.

Добрата, ежедневна устна хигиена ще предпази устната кухина от заболявания на венците, кариес и лош дъх.

Ето, какво да правите за да се предпазите от кариес и началните процеси на гниене:

 • Четкайте зъбите си поне два пъти на ден с флуор-съдържащи пасти за зъби;
 • Използвайте мека четка, която сменяте често и миете зъбите си най-малко 2 мин.;
 • Използвайте редовно конец за зъби за междузъбните пространства;
 • Водата за уста е допълнение към добрата ежедневна устна хигиена, но е важно да се посъветвате със стоматолога си, коя е подходяща за вас.

Кои храни предпазват от кариес?

 • Сини сливи 

  Проучванията в областта на денталната медицина показват, че в сините сливи се съдържат специфични вещества, които защитават зъбите от кариес. Сушените сливи потискат развитието на бактерии в устата, освен това не позволяват да се образува зъбен камък.
  Любопитен факт е, че навремето са използвали този плод за охлаждане на месото поради специфичните качества на плода, който спирал размножаването на гнилостните бактерии. По същия начин тези вещества действат и в устната кухина. Подъвчете сини сливи след хранене и ще спрете процеса на начинаещо гниене.

 • Зелен чай

  Подобно действие оказват и други продукти, например зеленият чай, но условието е, че трябва да го пиете без захар. Този чай съдържа веществото катехин. То е известно с добрите си лечебни свойства. Дори само една чаша зелен чай след ядене понижава риска от възникване на кариес.

 • Черен шоколад

  Стигаме до противоречивите мения за шоколада. Всички знаем, че сладкишите вредят на зъбите. Но това не важи за черния шоколад.
  Изследвания показват, че той е полезен за зъбите. В него се съдържа екстракт от какао, наречен каобромин. Това вещество е натурален аналог на флуорните съединения, използвани в пастите за зъби. Този екстракт е силно ефикасен в борбата с кариеса. Затова е полезно да ядете черен шоколад в умерени количества.

  Има продукти обаче, от които трябва да се въздържате и дори да се откажете, за да запазите зъбите си здрави.
  Лимоновият и портокаловият сок не влияят благоприятно на зъбите. Те съдържат много киселини, които размекват зъбния емайл. Само 2 чаши портокалов сок на ден повишават риска от възникване на кариес.

  Именно затова е желателно да го пиете през сламка, за да намалите контакта със зъбите.
  Американски учени наскоро стигнали до извода, че пържените тиквички и пържените патладжани са вредни за зъбите. Изследователите установили, че при пържене в тези зеленчуци значително се повишава съдържанието на вредните за емайла киселини.

Контакти

Дентална Клиника Медстом


Адрес: гр. София, п.к. 1000; бул. "Княз Александър Дондуков" № 26 А
Тел.: +359 2 981 00 00
Мобилен: +359 896 693 220
Е-mail: information@medstom.com

→  Направление Google Maps

Работно време
понеделник – събота: 08 30 ч. – 20 00 ч.
неделя: почивен ден
официални празници: 10 00 ч. – 18 00 ч.

РЕНТГЕНОВА ЛАБОРАТОРИЯ
понеделник – петък: 09 00 ч. – 20 00 ч.
събота и официални празници: 11 00 ч. – 16 00 ч.
неделя: почивен ден

Клиниката работи с НЗОК !
Успешно изпратено съобщение!
Грешка, моля опитайте по-късно!