Кариес на предните зъби: Причини и лечение

Кариес на предните зъби: Причини и лечение

Кариесите на предните зъби се появяват по същите причини, както навсякъде другаде в устната кухина, чрез комбинация от диета и лоша устна хигиена.


Кариесът е най-често срещаният проблем в устната кухина. Характеризира се с разрушаване на твърдите зъбни тъкани, които се размекват, потъмняват и с времето се разрушават.

Кариес на предните (фронтални) зъби

Причините за развитието на кариес, могат да бъдат редица:

  • Прием на голямо количество въглехидратни храни;
  • Занижена устна хигиена;
  • Натрупана зъбна плака;
  • Слабо минерализиран емайл на зъбите.

Стадиите на развитие на зъбния кариес минават през няколко етапа. Появявайки се на твърдата зъбна повърхност, когато не се предприемат мерки за лечение, той достига до дентина на зъбите, а след това и до пулата (нерва на зъба). Тогава болката се усилва, а кариесът се превръща в пулпит и започва да създава силен дискомфорт на пациентите.

Въпреки че голяма част от пациентите полагат повече усилия при почистване на предните зъби, защото именно там забелязват натрупаната плака и храни, появата на кариес там е абсолютно възможно.
Кариесите на предните зъби се появяват по същите причини, както навсякъде другаде в устната кухина, чрез комбинация от диета, устна хигиена и генетична предразположеност. Диетите с високо съдържание на захар и въглехидрати, могат да причинят повече производство на киселина от оралните бактерии, което води до по-слаба структура на зъбите и повече кариеси.

Лошата устна хигиена също е причина за появата на кариеси на предните зъби. Пациентите, които не мият зъбите си два пъти на ден или не използват конец веднъж дневно, имат повишен риск от поява на кариес. Друга причина може да бъде и сухотата в устата. За предните зъби, по-специално, кухините по линията на венците или около ортодонтските скоби са зони, особено уязвими към кариес.

Как да предодвратим появата на кариес на предните зъби?

Редовното миене на зъбите с четка и паста е от ключово значение за добрата устна хигиена. Използването на конец за зъби, както и пастите за зъби съдържащи флуор ще помогнат за предотвратяване на кариеси навсякъде в устата.

След закуска или след прием на сладки храни и напитки, изплакнете устата с вода, така ще отстраните киселините и ще предотвратите разграждане на емайла. Флуоридни изплаквания за уста, които се предлагат без рецепта или по рецепта, също могат да бъдат от полза за пациенти с висок риск от кариес или тези, които в момента преминават през ортодонтско лечение.

Специалистите от дентални клиники Медстом са винаги на ваше разположение.Може да се обърнете към тях винаги когато имате въпроси. А поддържането на рутинно почистване и прегледи на зъбите е най-добрият начин да стоите далеч от зъболекарския стол!

Контакти

Дентална Клиника Медстом


Адрес: гр. София, п.к. 1000; бул. "Княз Александър Дондуков" № 26 А
Тел.: +359 2 981 00 00
Мобилен: +359 896 693 220
Е-mail: information@medstom.com

→  Направление Google Maps

Работно време
понеделник – събота: 08 30 ч. – 20 00 ч.
неделя: почивен ден
официални празници: 10 00 ч. – 18 00 ч.

РЕНТГЕНОВА ЛАБОРАТОРИЯ
понеделник – петък: 09 00 ч. – 20 00 ч.
събота и официални празници: 11 00 ч. – 16 00 ч.
неделя: почивен ден

Клиниката работи с НЗОК !
Успешно изпратено съобщение!
Грешка, моля опитайте по-късно!