Лечение при абразия на зъбите

Лечение при абразия на зъбите

Специалистите споделят, че колкото и добре да се грижим за зъбите си, абразията е неизбежна, но може да бъде коригирана и възстановена.


Изтриването на зъбите или наричана още абразия на зъбите, представлява загуба на зъбните структури (емайл и дентин). Този процес е характерен за дъвкателните повърхности и мястото, където зъбите контактуват един с друг. Физиологичната абразия е естествен процес, който не може да бъде повлиян без намесата на сециалист. Важно е да се обърне внимание, когато абразията се среща при млади хора, защото тогава говорим за патологична абразия, която може да доведе до сериозни орални роблеми при пациентите.
Специалистите споделят, че колкото и добре да се грижим за зъбите си, абразията е неизбежна, но може да бъде коригирана и възстановена.

Същност на зъбната абразия

Колкото и да ни се иска да спрем или забавим процеса на изтриване на зъбите, това е невъзможно, защото зъбната абразия е физиологичен процес, който се заражда още в ранна детска възраст. Процесът започва с изтриване на кучешките зъби, като продължава с останалите естествени зъби.
Проучванията показват, че съществува ясна връзка между абразията на зъбите и дъвкателните функции. Специалистите споделят, че изтриването на зъбната тъкан е по-силно изразена, когато дъвкателните движения са повече при консумиране на храни.

Причини, които ускоряват процеса на зъбна абразия:

Външни фактори:

 • Нощно стискане и скърцане със зъбите (бруксизъм, бруксомания);
 • Честа употреба на твърда храна или безалкохолни напитки;
 • Хранителни разстройства (булимия и анорексия);
 • Ръбцова захапка.

Вътрешни фактори:

 • Функционална и морфологична слабост на зъбите.

С напредване на заболяването настъпват промени в анатомията, функцията и естетиката на зъбите. Това се изразява в следните симптоми:

 • Изтриване на емайла и дентина;
 • Дъвкателните повърхности стават гладки;
 • Понижава се захапката;
 • Появява се ръбцова захапка;
 • Долната челюст се изнася напред и се променя естетиката на лицето (това важи при напредналите случаи);
 • Възможна поява на болка в ставата, придружена с щракане;
 • Повишава се чувствителността към нормални дразнители (топло, студено, сладко, кисело).

Как да възстановим зъбите засегнати от абразия?

В дентални клиники Medstom, разполагаме със съвременни и модерни методи за лечение, които не само се справят с проблема, но и осигуряват комфорт на нашите пациенти по време на лечението.
Профилактичните прегледи при Вашия дентален лекар са чудесна възможност за предотвратяване на усложненията вследствие на зъбната абрази.

Бондингът е чудесна възможност за възстановява на първоначалната форма на всеки увреден от изтриване зъб. Предимството на тази процедура е, че по никакъв начин не уврежда допълнително зъба и не отнема и малко количество от неговата тъкан. Зъбите не се изпиляват, даже напротив постига се превантивен ефект за бъдещо изтриване. При този тип лечение се прилагат фотополимери от най-висок клас.

Когато имаме наличие на напреднал етап на зъбна абразия, нашите специалисти препоръчват поставянето на порцеланови фасети. Те са изключително ефикасни и в най-напреднала фаза на това състояние, а освен това постигат завиден естетичен краен резултат.

Контакти

Дентална Клиника Медстом


Адрес: гр. София, п.к. 1000; бул. "Княз Александър Дондуков" № 26 А
Тел.: +359 2 981 00 00
Мобилен: +359 896 693 220
Е-mail: information@medstom.com

→  Направление Google Maps

Работно време
понеделник – събота: 08 30 ч. – 20 00 ч.
неделя: почивен ден
официални празници: 10 00 ч. – 18 00 ч.

РЕНТГЕНОВА ЛАБОРАТОРИЯ
понеделник – петък: 09 00 ч. – 20 00 ч.
събота и официални празници: 11 00 ч. – 16 00 ч.
неделя: почивен ден

Клиниката работи с НЗОК !
Успешно изпратено съобщение!
Грешка, моля опитайте по-късно!