Орално здраве при възрастни хора

Орално здраве при възрастни хора

Оралното здраве при възрастните влияе на решението им за лечение на зъбите


58% от хората с напредването на възрастта губят един или повече зъби. Поставянето на зъбни импланти в дентални клиники Медстом е най-добрият метод за възстановяване на зъбите и възстановяване на оралното здраве.

Не липсват проучвания в областта на денталната медицина, за това как оралната хигиена влияе върху здравето на целия организъм.
Опитът ни като стоматолози показва, че голяма част от пациентите ни искат да възстановят зъбите си, за да могат да консумират определен вид храни. Което потвърждава твърдението, че загубата на зъби може да окаже влияние върху храносмилателните функции на целия огранизъм.
Основната връзка между оралните заболявания и храносмилателните разстройства е загубата на зъби.

Пряко или косвено, проблемите с храносмилането са свързани с невъзможността за правилно сдъвкване на храната.
Изследванията показват, че хората с липсващи зъби са склонни да избират по-меки или дори течни храни, като намаляват консумацията на по-твърди, богати на фибри зеленчуци и плодове, това несъмнено води до хранителни дефицити, както и до редица стомашно-чревни смущения.

Проучване, проведено във Факултета по дентална медицина на Case Western University разглежда, как хората на средна възраст възприемат значението на оралното здраве. Данните от изледването показват, че с напредването на възрастта хората започват да пренебрегват навиците за орална хигиена.
Авторите анкетират 198 души на 65 годишна възраст. Оценявайки когнитивната и емоционалната представа на участниците за влиянието на оралната хигиена върху целия организма, събраната информация показва, че пациентите губят навиците си да почистват редвно зъбите си.
Резултатът от проучването показва, че участниците имат изкривени разбирания за оралното здраве, които се асоциират с по-ниското качество на живот. Голяма част от възрастните включили се в анкетата, не полагат грижа за оралното си и дентално здраве, което води до загубата на зъб или зъби, а същевременно оказва влияние върху целия организъм.

Авторите изтъкват, че моделът, използван в проучването, би могъл да послужи за създаване на поведенчески интервенции, които да променят разбиранията на възрастните относно значението на оралното здраве.
Анализирайки тези актуални статистики, решихме да ви представилно няколко любопитни факта за здравето на зъбите.

орална хигиена

#1: Остаряването означава загуба на зъби: МИТ

Незъмнено предизвикатекството за запазване на всички зъби в устата  с напредването на възрастта е голямо. Според статистиките, 58% от хората с напредването на възрастта губят един или повече зъби.
За щастие светът се променя постоянно, с него се променяме и ние.  По-високата информираност и съвременна грижа за зъбите позволява на хората да запазят зъбите си здрави, независимо от възрастта. Въпреки че тялото се променя с годините, експертите твърдят, че с подходящи грижи, хората могат да подддържат зъбите си здрави, въпреки процесите на стареене.

Нашите специалисти съветват да не пренебрегвате оралната си хигиена, независимо от мястото и времето. Измивайте зъбите си с флуоридна паста и почиствайте с конец поне два пъти на ден. Препорачително е да посещавате Вашия стоматолог на всеки 6 месеца.

загуба на зъби

#2: Всички възрастни носят протези: МИТ

Част от нашите пациенти смятат, че единственият начин за въстановяване на липсващите зъби е поставяне на подвижни конструкции- зъбни протези или мостове.
Напредъкът в  денталната медицина създаде различни методи за възстановяване на зъбите, които да са едновременно комфортни, естетични и достъпни за пациентите. Поставянето на зъбни импланти съвместно методите на денталната имплантация, направи възможно възстановяването на липсващите зъби в рамките на 5-7 дни.

Нуждата от поставяне на зъбни импланти се налага при липсващи един или няколко зъба. Имплантите се поставят в меката кост, като заемат мястото на липсващите зъби, без да се увреждат съседните здрави такива.
Медицинските проучвания при поставянето на зъбни импланти, свидетелстват за техния успех и силната удовлетвореност от страна на пациентите.

В сравнение с протезите, мостовете и коронките, зъбните импланти са популярно, ефективно и дългосрочно решение за хора, които искат да възстановят красотата на своята усмивка.

През последните 10 години, денталната имплантация се превърна в стандарт за възстановяване на липсващите зъби.

# 3: Протезите са перфектен начин за възстановяване на зъбите, ако са фиксирани върху импланти: ФАКТ

Лесният достъп до информация създаде в пациентите култура, която ги мотивира да се запознават  с новостите в денталната медицина.
Поставянето на зъбни импланти е перфектен  начин за възстановяване, както на сектори от челюстта, така и на всички зъби.
Като дентална клиника с дългогодишна практика, непрестанно търсим нови начини и методи за лечение, за да предложим на нашите пациенти възможно най-ефективната процедура за възстановяване на усмивката.

#4: Сухотата в устата не е сериозен проблем: МИТ

Усещането за сухота в устата често се пренебрегва от много наши пациенти, но всъщност тя може да се окаже сериозен проблем, защото увеличава риска от възпаление на венците, които да доведат до разрушаване на зъбите след определено време.

Сухотата в устата или т. нар. ксеростомия, се дължи на намален дебит на слюнчения поток. Проблемът може да се прояви на всяка възраст, като е по-чест при възрастните жени.  Причините за възникването на перманентна или временна сухота в устата са разнообразни и лечението се състои в увеличаване на слюноотделянето с прости мерки или с употребата на медикаменти след консултация със специалист.

суха уста

Слюнката играе важна роля в защитата на устната кухина срещу гъбични, вирусни или бактериални инфекции, причиняващи кариеси на зъбите и лош дъх. В допълнение към овлажняване на тъканите в устата, тя спомага процесите на дъвкане, образуване на хапка и гълтане, улеснява фонетиката, важна е за храносмилането и участва във вкусовите възприятия . Ето защо, когато наблюдавате наличието на постоянна сухота в устата, е важно да отидете на лекар, за да започнете правилното лечение.

Може да не звучи и да изглежда като най-лошия проблем със здравето на устната кухина, но ако страдате от сухота в устата, всички ключови отговорности на слюнката ви започват да намаляват и това може да доведе до повишен риск от заболявания на венците, кухини, храносмилателни проблеми и хранителни дефицити.

Контакти

Дентална Клиника Медстом


Адрес: гр. София, п.к. 1000; бул. "Княз Александър Дондуков" № 26 А
Тел.: +359 2 981 00 00
Мобилен: +359 896 693 220
Е-mail: information@medstom.com

→  Направление Google Maps

Работно време
понеделник – събота: 08 30 ч. – 20 00 ч.
неделя: почивен ден
официални празници: 10 00 ч. – 18 00 ч.

РЕНТГЕНОВА ЛАБОРАТОРИЯ
понеделник – петък: 09 00 ч. – 20 00 ч.
събота и официални празници: 11 00 ч. – 16 00 ч.
неделя: почивен ден

Клиниката работи с НЗОК !
Успешно изпратено съобщение!
Грешка, моля опитайте по-късно!